9.12.05

freemusic

UN ARTICLE INTERESSANT PER LA CULTURA LLIURE:

Llicencia Copyleft

La llicencia Copyleft prové històricament de les bases de la llicencia
GPL (General Public Llicence) creada per Richard Stallman per al programari lliure. La GPL consisteix en permetre la còpia del codi font del programa sempre i quan la publicació del nou programa sigui sota la mateixa llicencia. D'aquesta manera es permet que la gent pugui agafar el codi font i per exemple, canviar l'idioma del programa al català i publicar una versió d'aquest en català.

Anàlogament, la llicencia Copyleft agafant aquests patrons ha implementat aquesta filosofia a tot l'àmbit de la creació digital (escrits, imatges, vídeos, ...) introduint el dret de la còpia sempre i quan es mantingui la llicencia i propietat inicial (autor - referència). La llicencia permet el que durant l'evolució humana ha sigut natural fer -sobretot en l'àmbit de la ciència- que és evolucionar partint d'unes bases ja descobertes amb el treball que s'ha fet anteriorment.

L'aspecte musical no s'ha quedat pas enrera. Són molts en la música electrònica que ja comparteixen les seves peces i en mesclen unes altres formant peces musicals Copyleft noves que qualsevol altre les pot agafar i modificar. D'aquest fet, han sorgit els anomenats grups Copyleft, que auto-editen les seves peces i les distribueixen per Internet sota la llicencia copyleft.
Projecte Creative Commons

7.12.05


Llorenç Pubill i Manolo Andújar

Joan Abril i Tito Busquets

catipén sessions a l´Arcadia café cultural (Mataró)