2.2.10
EDITORIAL 1-02-2010
Quan era un marrec, Manuel Elkin Patarroyo va llegir la història d’en Pasteur i va decidir que ell també es dedicaria a la investigació per ajudar a salvar vides humanes.
I així ho va fer, aquest colombià ha dedicat i encara dedica tota la seva vida a la recerca científica, i amb el seu equip de l’Institut d’Immunologia de Colòmbia, va ser el primer en sintetitzar una vacuna efectiva contra la malària, una malaltia que anualment deixa tres milions de morts en els països més desfavorits del món.
Però. lluny del que es podria pensar tal com va el negoci de la indústria farmacèutica, en Patarroyo, fermament convençut de que els descobriments científics s’han d’universalitzar per impedir que siguin monopolitzats pels grans grups econòmics, va rebutjar les ofertes milionaris dels laboratoris, i l’any 1993 va cedir els drets d’explotació de la vacuna de la malària a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb la condició que arribés a tots els països en vies de desenvolupament a un preu molt baix.
La importància científica i social de la seva tasca, que ha merescut tot tipus de guardons i el reconeixement internacional, no va significat rebre el suport necessari per desenvolupar-la i fins i tot va haver de fer front a impediments com ara l’embargament de la seva institució per part del Banco Ganadero (filial de l’espanyol BBVA), cosa que va portar a una aturada en l’activitat del centre. La disminució de l’assignació pressupostària del govern colombià al seu projecte va acabar de complicar la difícil situació i va ser necessari el suport internacional i especialment de la Universitat Pública de Navarra perquè en Patarroyo i el seu equip hagin pogut continuar la seva recerca.
Mentre la OMS intenta justificar la seva independència respecte a la indústria farmacèutica i recuperar una credibilitat que, si ja estava en qüestió, ha quedat totalment deteriorada després de la seva actuació davant la grip A, resulta curiós i gratificant saber de l’existència de persones com Patarroyo que persegueixen objectius altruistes, tot i que, malauradament l’atenció mediàtica prefereix dedicar-se als grans muntatges sobre les teòriques pandèmies que poden afectar als països que estan acostumats a solucionar-ho tot a cop de talonari.
L’equip de Patarroyo està desenvolupant millores en la vacuna contra la malària per assolir una eficàcia d’un 95% , i s’espera que en un parell d’anys pugui distribuir-se a tot el món. Tal com va fer a l’any 1993, també en aquest cas la vacuna serà donada de forma altruista als organismes sanitaris. Pot ser, serà l’ocasió de comprovar la qüestionada independència de la OMS i veure si està disposada a donar suport a la producció de la vacuna fora dels grans grups que negocien amb la salut humana i a assegurar la seva distribució entre la gent que més la necessita.
Aquest cap de setmana, en Manuel Elkin Patarroyo ha rebut un guardó de la Fundació Sabino Arana d’Euskadi. Nosaltres, des de Catipen li donem el nostre premi: l’admiració i el respecte que ens mereix un personatge tant poc habitual en els temps que corren.
Bona nit i fins la propera setmana.
Us deixem un enllaç al blog del programa Más que Palabras de Ràdio Euskadi on podeu escoltar la interessant i emotiva entrevista que li va en Javier Vizcaíno.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
3 comentarios:
Está bien.
La charla de Patarroyo, otro campechano, puesta a disposición de quienes lean este blog.
Crezcan en comentaristas, crezcan en oyentes en su emisora y ánimo, que no se ganó Zamora en una hora.
Apa, Io, bienvenido por aquí. A mí, este hombre me ha dejado realmente impresionada, porque por desgracia, lo que debería una actitud habitual se ha convertido en una "heroicidad", gracias a las maneras de hacer que están de moda.
Un abrazo
Hola Marieta.
Es más cordial el final del comentario aquí, que te agradezco, que el último comentario que me "lanzaste" en otro lado.
No suelo responder cuando lo entiendo como un mensaje desproporcionadamente duro, exageradamente agresivo.
No hago más, sólo eso.
Valoro tu corage personal,tu tenacidad en la vida. Y no te diré más.
Mi mano está tendida pero no para recibir un palmetazo.
Cordialment.
Publicar un comentario